Missä Karesuvanto sijaitsee?

Karesuvanto on kylä Muonionjoen varrella Suomen Enontekiöllä. Toisella puolella jokea, Ruotsin puolella, sijaitsee Karesuandon kylä. Suomen ja Ruotsin kylissä asuu yhteensä noin 470 asukasta, joista noin 140 Suomen puolella.

Rakkaalla kylällä – varsinkin kun se sijaitsee kolmella eri kielialueella – on monta nimeä. Kielikello: ”Uudessa Tietosanakirjassa käytetään Ruotsin pohjoisimmasta kunnasta nimeä Kaaressuanto, ruots. Karesuando. Artikkelissa mainitaan, että K:n kirkonkylästä on yhteys Suomen puolelle Kaaresuvannon kylään. Kuitenkin Suomen puoleista asutuskeskusta koskevan artikkelin hakuasuna on Karesuvanto; lisäksi on mainittu Kaaresuanto ja Karesuando.”

Rajacafén yhteydessä puhumme Karesuvannosta.

Saako Muonionjoesta lohta?

Eräluvat.fi: ”Tornion-Muonionjoki on Euroopan pisin vapaana virtaava lohijoki. Se on myös Suomen ja Ruotsin välinen rajajoki. Lohen lisäksi joessa on meritaimenta ja harjusta.

Tornion-Muonionjoen-Könkämäenon viehekalastuksen yhteislupa-alue on suosittu viehe- ja perhokalastajien keskuudessa. Perinteinen kalastusmuoto "Väylällä" on lohensoutu, mutta rannalta kalastamiseen löytyy hyviä paikkoja pitkin jokivartta.”

Wikipedia kertoo Muonionjoesta: ”Muonionjoki (ruots. Muonio älv) on Tornionjoen sivujoki, ja se muodostaa osan Ruotsin ja Suomen rajasta. Se sijaitsee Länsi-Lapissa ja sen pituus on 230 kilometriä. Putouskorkeutta on tällä matkalla 205 metriä. Muonionjoki saa alkunsa Könkämäenon ja Lätäsenon yhtymäkohdassa Enontekiön ja Kiirunan rajalla Markkinan kylän lähellä. Se virtaa enimmäkseen etelään, kunnes yhtyy Tornionjokeen Lappean kylän pohjoispuolella Kolarin ja Pajalan rajalla. Muonionjokeen laskevat muun muassa Suomen puolelta Tarvanto-, Palo- ja Äkäsjoki sekä Ruotsin puolelta Merasjoki ja Parkajoki.”

Mitä ovat Karesuvannon naapurikylät?

Välimatkoja muutamiin "maalikyliin":
Muonio 88 km
Hetta 62 km
Kilpisjärvi 110 km
Kittilä 191 km
Rovaniemi 343 km

Tarvitaanko Norjassa merikalastukseen lupa?

Ei tarvita. Kalastus saattaa olla kuitenkin luvanvaraista tai kiellettyä lohijokien suilla. Katso lisätietoa: www.tyrskyturska.net

Paljonko kalaa saa tuoda Norjasta Suomeen?

Tullin ohje: "Matkustaja saa tuoda kalastustuotteita 20 kg tai yhden suolistetun kalan painosta riippumatta."

Katso: Tullin ohjeita matkustajille